Site icon laFilm.ro

Mary Poppins Revine

”Mary Poppins”, celebrul musical din 1964, cu Julie Andrews și Dick Van Dyke, este atât de fenomenal, încât aproape că oricine ar fi spus că e imposibil să creezi o continuare a poveștii. Dar Disney a reușit imposibilul, îmbinând o poveste cu iz nostalgic, plină de momente de o inocență răvășitoare și scene de magie din alte timpuri, cu tehnologia de ultim moment care creează efecte speciale fascinante.

Rezultatul – ”Mary Poppins Revine” – este un spectacol artistic magnific, ce se lipește iremediabil de memoria vizuală, pe care vei dori să îl revezi mereu, pentru că filmul are într-adevăr forța de a deveni instant un clasic.

Motivul? În vârtejul unei lumi care consumă totul mereu în viteză, cu toții ne simțim atrași de o ușă magică, pe care dacă o vom deschide, ne vom putea bucura de un timp care să nu ne mai alerge, ci să ne așeze în noi înșine.

Aveam nevoie de un asemenea film care aduce optimism și speranță în sufletele tuturor celor care îl privesc. Pur și simplu, după ce vezi ”Mary Poppins Revine”, ieși din sala de cinema cu un zâmbet larg, ce durează mult mai mult decât te-ai aștepta.

Ca și cum timpul a stat în loc și nimic nu s-ar fi întâmplat în ultimii ani, Mary Poppins reintră pe cât de firesc, pe atât de uluitor – în viețile celor doi frați – Michael și Jane Banks, acum adulți plini de griji, în perioada marii crize economice (1930). Michael a suferit de curând și pierderea soției și mamei celor 3 copii – John (Nathanel Saleh), Anabel (Pixie Davies) și Georgie (Joel Dawson).

Revenirea dădacei iubite nu este întâmplător legată de zmeul care le-a înveselit copilăria lui Michael și Jane, și pe care deznădăjduitul tată vrea să îl arunce, lipsit de orice speranță. Micul Georgie îl găsește întâmplător și se luptă cu el atunci când se pornește un vânt puternic, care trage zmeul sus, sus, printre nori grei de ploaie. Surpriza este că zmeul nu se întoarce singur, ci…cu Mary Poppins.

”Zmeul meu s-a prins de o dădacă!”, a anunțat Georgie acasă, venind val-vârtej pentru a le da vestea tatălui și mătușii sale. Imediat, pe ușă își face apariția și Mary, natural, cu o aroganță care îi dă personajului și mai mult farmec, fix la momentul potrivit, când Michael părea că pierde frâiele propriei vieți, doborât de griji și amenințat cu pierderea casei în care a copilărit.

Din acest moment, filmul este o înșiruire de aventuri pline de magie, zâmbete și muzică, în care protagoniștii sunt cei trei copii mici, Mary Poppins și lampagiul Jack (Lin-Manuel Miranda). Bienvenita dădacă va ajuta familia Banks să redecopere bucuria care dispăruse din casa lor.

De la scena în care cada plină cu spumă devine un ocean fantastic, la seara magică în care desenele de pe un vas chinezesc din porțelan prind viață, până la spectaculosul moment de dans nocturn, pe străzile londoneze, filmul este pur și simplu o încântare continuă.

La acest efect contribuie, cu siguranță, și distribuția de excepție: Emily Blunt, singura care putea să preia umbrela emblematicei Mary Poppins de la Julie Andrews, potrivit regizorului Rob Marshall, a reușit un rol memorabil; Lin-Manuel Miranda este extraordinar cântând și dansând pe bicicletă, cocoțat pe Big Ben pentru a da timpul înapoi, un ”copil mare” plin de un entuziasm autentic, molipsitor.

Infuzia de talent continuă cu Meryl Streep, care joacă rolul plin de culoare și umor al lui Topsy, verișoara lui Mary. Este personajul excentric care îi fascinează pe copii, pentru că poate repara orice, însă în a doua miercuri din fiecare lună, lumea ei se răstoarnă cu susul în jos.

Și, pentru că unei povești complete nu-i putea lipsi doza de suspans, Colin Firth a fost ales să joace personajul malefic Mr. Wilkins, bancherul șiret care vrea să pună mâna pe casa minunată a familiei Banks. Copiii îi spun ”Lupul” și tot ei sunt cei care vor descoperi adevărata față a acestui personaj ca un ghimpe în coaste.

Surpriza de final a filmului este apariția lui Dick Van Dyke (93 de ani), actorul care a jucat în 1964 rolul simpaticului coșar în ”Mary Poppins”, de această dată intrând în pielea personajului Mr. Dawes Jr., fiul directorului de bancă Mr. Dawes din primul film. Deși rolul lui este destul de mic, este cu siguranță un deliciu pentru fani, mai ales că, de fapt, Van Dyke l-a jucat și pe Mr. Dawes Sr. în ”Mary Poppins”, un detaliu mai puțin cunoscut.

Fie că vă doriți să evadați din cotidian, fie că visați să retrăiți farmecul copilăriei sau să vă conectați cu copiii, ”Mary Poppins Revine” este filmul perfect. Mergeți să îl vedeți la cinema, împreună cu toată familia, pentru o experiență care vine garantat la pachet cu o bună dispoziție de zile mari.

Exit mobile version